Wat is Programmeren & Design?

De BSG is de enige school in de regio met een profiel Programmeren & Design. Dit is een profiel waarbij leerlingen twee uur in de week op een eigentijdse manier het vak informatica-en designonderwijs krijgen. Afhankelijk van persoonlijke interesse krijg de leerling de kans zich in bepaalde gebieden te specialiseren: programmeren of applicatiedesign. Voorbeelden zijn webdevelopment, programmeren, app design of user experience. Doel van het keuzevak Programmeren & Design is om jong ICT- en designtalent in de regio op te sporen en verder te ontwikkelen. Klik hier voor een vlog van Tara en Luna over Programmeren & Design.

Op maandag 8 februari om 15.30 uur is er een proefles Programmeren & Design. Heb je interesse in apps, programmeren, interaction design en andere ICT-vaardigheden, geef je dan op voor deze proefles

Skill tree

Resultaten leggen de leerlingen vast in een digitaal portfolio. Ze kunnen kiezen uit verschillende modules die ze willen volgen. Er zijn bijvoorbeeld modules voor Python, Linux, Blender, Javascript, UX Design en nog veel meer! Na het afronden van een module kunnen ze een badge krijgen in de skill tree. Een badge is een bewijs dat de leerling die leereenheid goed heeft afgerond. Deze badge wordt toegevoegd aan hun portfolio. Elke badge heeft ook een vervolgbadge waarmee de leerling de mogelijkheid heeft om zich te verdiepen in dat onderdeel.
Daarnaast werken de leerlingen soms in kleine groepjes aan een project, in de rol van projectmanager, developer of designer. Aan het einde van het project heb je een app gemaakt die zo in de App Store verkocht zou kunnen worden. Ook kun je toewerken naar een certificaat zoals het Google Android developer basics-certificaat.

Voor wie?

Het keuzevak Programmeren & Design is bestemd voor leerlingen die

  • een extra uitdaging nodig hebben en aankunnen

  • leergierig en geïnteresseerd zijn in programmeren, apps, websites en design

  • gemotiveerd zijn en doorzettingsvermogen hebben


Schooljaar 2021/2022 is de Berger Scholengemeenschap gestart met 59 leerlingen die Programmeren & Design kozen in de brugklas. Inmiddels bieden we P&D aan op alle niveaus, zowel mavo/havo, havo/atheneum als atheneneumniveau en volgen meer dan 100 leerlingen Programmeren & Design. Het lesprogramma is ontworpen in samenwerking met het Metis Montessori Lyceum Amsterdam, Leernetwerk Codewijs en de Universiteit van Amsterdam.

Kosten

Er zijn geen extra kosten verbonden aan het keuzeprofiel Programmeren & Design. Wel heeft uw zoon of dochter een eigen laptop nodig met meer capaciteiten dan bijvoorbeeld een Chromebook. Klik hier voor meer informatie over de vereisten voor een P&D-laptop.

Folder

Hieronder staat een folder waarin u meer kunt lezen over dit vooruitstrevende en creatieve keuzeprofiel.
Download de folder Programmeren & Design

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure voor de Programmeer & Designklas op de Berger Scholengemeenschap

  1. Oriëntatiefase
    Tijdens de leerlingmiddagen, ouderavond Programmeren & Design en de open dag kun je kijken of het vak Programmeren & Design bij je past
  2. Aanmelding
    Vul samen met je ouders het aanmeldingsformulier in en zet een vinkje bij P&D-klas. Schrijf een korte motivatiebrief waarin je onder andere de volgende vragen beantwoordt en voeg die toe aan je aanmeldingsformulier:
    - Waarom kies je voor het vak Programmeren & Design?
    - Wat verwacht je te gaan leren?
    - Heb je al ervaring met programmeren of design?
    - Wat wil je verder nog kwijt?
  3. Intakegesprek
    Nadat je je hebt aangemeld voor P&D ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
  4. Definitieve plaatsing
    Als we samen met jou en je ouders hebben vastgesteld dat Programmeren & Design de juiste keuze voor je is, dan word je toegelaten tot dit vak.