Atheneum 6-leerling Mees Blom, van de Berger Scholengemeenschap, heeft het Junior Fellowship 2024 van het Rijksmuseum gewonnen. Een prestigieuze profielwerkstukprijs met daaraan gekoppeld een studiebeurs. Het Fellowship is een samenwerking ter stimulering van het onderwijs tussen het Rijksmuseum en NTR. 

Leerlingen die genomineerd worden voor deze prijs volgen vijf dagen lang een intensief traineeship in het rijksmuseum en bij de NTR.  Op basis van deze dagen, de presentaties die tijdens deze dagen op film en voor publiek in het museum worden gehouden en boven alles de originaliteit, inhoud en kwaliteit van onderzoek van het profielwerkstuk kiest een brede vakjury een winnaar.

Mees heeft in zijn profielwerkstuk onderzoek gedaan naar de oorsprong, ontwikkeling en discriminatie van de ballroom cultuur, een subcultuur afkomstig uit New York. Veel artiesten en fashiondesigners halen al decennialang inspiratie uit deze subculturen, maar de oorsprong wordt niet tot zelden belicht. Daarnaast heeft Mees een praktisch onderzoek gedaan naar de relatie tussen gender, expressie en de ballroomcultuur. Het resultaat is een collectie van vijf ontwerpen waarin zich heeft laten inspireren op de vijf categorieën uit de ballroomscene: Face, Genderbend, Vogue, Fann me off en Legendary. De collectie is in de omgeving Bergen reeds te zien geweest tijdens de modeshow in Museum Kranenburgh en in de etalage van Tally-Ho in Bergen.

Mees heeft de prijs gewonnen door met zijn onderzoek inzicht te geven in een niche uit de cultuur met een grote actuele waarde. De sterke relatie die de ballroomcultuur heeft met de strijd voor gender en etnische gelijkheid. Zijn gedegen onderzoek, met de meeste en meest uiteenlopende bronnen, met treffende verbanden tussen complexe fenomenen, een origineel en sprankelend profielwerkstuk van een sterk onderbelicht onderwerp in onze maatschappij.