Deze week is de nieuwe BSG-berichten verschenen. Wij wensen u veel leesplezier.

Van 16 oktober t/m 4 december exposeren leerlingen van de Berger Scholengemeenschap eigen werk in studio C in museum Kranenburgh. De opening van deze kick-off tentoonstelling, die in het kader van het scholenproject ‘Roaring Twenties - Reset Generation’ is georganiseerd, vindt op zaterdag 16 oktober tussen 14-16 uur in Kranenburgh plaats.


Vanaf begin van dit schooljaar hebben de bovenbouwleerlingen van de BSG met het thema The Roaring Twenties gewerkt. De thema's, stijlen en designs van de turbulente jaren van de vorige eeuw tot en met de jaren '20 van de 21e eeuw zijn bij de vakken beeldende vorming op geheel eigen wijze geïnterpreteerd en vormgegeven.
Een collectie van fashion, grafisch werk en tekeningen tot eigentijds design is in de tentoonstelling te bezichtigen, de disciplines waarin de leerlingen op de BSG zich kunnen specialiseren. Examenleerlingen met (tevens) het vak muziek, zullen de opening muzikaal opluisteren.

Eindhoven
Onze examenkandidaten mavo zijn een week naar Eindhoven geweest en we kijken terug op een geslaagde werkweek. Naast wandelen, klimmen, varen en bowlen hebben we dit jaar het reguliere programma kunnen aanvullen met paintballen, sportavond, laser gamen en zwemmen. De kinderen hebben genoten van de sportieve activiteiten. Leerlingen hebben naar hartenlust kunnen schieten op rondrennende docenten in het bos tijdens paintballen. We kijken zeer tevreden terug op de week maar hebben de Belgische heuvels gemist. De Franse taal klinkt ook anders dan de zachte G.

Berlijn
Ich bin ein Berliner! Met die legendarische woorden stond John F. Kennedy op 26 juni 1963 voor de Berlijnse Muur in hartje Berlijn. Een kleine 60 jaar later hadden de 5 havo leerlingen van de BSG de kans om te proeven aan dit stukje naoorlogse historie. Na jaren met veel plezier naar Londen te zijn geweest gooide de Brexit en corona roet in het eten. Een korte zoektocht later kwamen we uit op de Duitse hoofdstad, Berlijn. Een bekende bestemming in de BSG historie. Er moest snel een goed programma in elkaar gezet worden, er moest nagedacht worden over de coronamaatregelen en een nieuwe stad verkend worden. Veel werk, maar ik kan trots zeggen dat dit allemaal goed gelukt is en we een zeer geslaagde excursie naar Berlijn hebben gehad! Dit kwam vooral omdat we zo'n ontzettend leuke groep leerlingen mee hadden. We hebben het erg gezellig met elkaar gehad, er is veel gelachen, maar er was op gepaste momenten ook respect voor de lokale historie. Er was met name aandacht voor de Holocaust (een indrukwekkend bezoek aan concentratiekamp Sachsenhausen) en de Berlijnse Muur (een fietstocht door de stad). Gelukkig was er ook ruimte voor ontspanning met een speurtocht door de stad, bezoekje aan de Berliner Zoo, een graffitiworkshop, een leuke boottocht, met stepjes door de stad heen scheuren en nog veel meer. Kortom: Een fantastische reisweek later kan ik als organisator zeer tevreden terug kijken. Toch kon dit allemaal niet mogelijk gemaakt worden zonder de inzet van de BSG, mijn collega's die mee waren als begeleider en de reismaatschappij die ons ondersteund heeft. Dank allen. We kijken nu al ontzettend uit naar april, wanneer we met 4 havo de reis nog een dunnetjes over doen. Berlin, auf wiedersehen!

Rome
Van 19 tot 25 september vond na twee en een half jaar eindelijk weer de Romereis plaats. Met 6 atheneum zijn we afgereisd naar de Eeuwige Stad om ons onder te dompelen in de klassieke en barokke cultuur. Van het Colosseum tot de Sint Pieter, we hebben alle grote hoogtepunten bekeken. Ruimte voor ontspanning was er ook, de leerlingen hebben kunnen genieten van het park, het strand en veel vrije tijd om in de stad te eten. Onverwacht was wel het gedwongen verblijf van een extra nacht door een 24-uursstaking van het Italiaanse luchtvaartpersoneel. In drie groepen zijn we uiteindelijk op de zaterdag allemaal veilig teruggekeerd. We kijken terug op een onvergetelijke reis.

Ook dit jaar willen we een Blik Vooruit Kick-Off organiseren voor onze eindexamenleerlingen. Voor dit voorlichtingsevenement vragen we ouders, voorlichters, ervaringsdeskundigen, oud-leerlingen en anderen om hun loopbaanverhaal met onze leerlingen te delen. Daarnaast kunt u ook voorlichting geven over uw studie of beroep. In eerdere edities hebben we velen van u al op de BSG mogen ontvangen. 

Afgelopen jaar zijn er weinig mogelijkheden geweest voor voorlichting, dus onze leerlingen zitten te springen om informatie en mooie gesprekken. Donderdagmiddag 4 november vindt de Blik Vooruit plaats van 13.00 tot 16.00 uur. 

Wat is de bedoeling?

U geeft een presentatie van circa 20 minuten, waarin u een verhaal vertelt over uw ervaringen met studies en/of uit de beroepspraktijk. Wat houden uw werkzaamheden in? Welke route in het leven heeft u gekozen? Wat waren leerzame momenten? Kortom, een realistisch verhaal over uw ervaringen. Onze leerlingen zullen zich gericht voor uw voorlichting inschrijven en vragen voorbereiden. U krijgt van ons bij deelname een uitgebreidere beschrijving met tips en het programma. Na afloop is er een borrel en een bite waarbij de ervaringen van de middag uitgewisseld kunnen worden.

Actie

Kunt u middels dit digitale formulier zo snel mogelijk aangeven of u erbij bent? Dan is de eerste stap gezet. Mocht u deze editie niet mee willen of kunnen doen dan schrijven we u graag weer aan voor 2022. 

Hartelijke groet van de BSG en hopelijk tot donderdag 4 november 2021

De Bergerscholengemeenschap is gestart met een extra sportaanbod in de middag, onder de naam BSG Sport Plus. De eerste middagen zijn o.a. een trefbaltoernooi, een voetbaltoernooi voor meisjes en duurlooptraining georganiseerd. De eerstvolgende middag is dinsdag 5 oktober het 7e lesuur. Voor alle leerlingen die graag nog wat extra begeleiding willen bij de voorbereiding op "De Bosloop", lekker willen bewegen of het leuk en gezellig vinden, een duurlooptraining met wat extra uitleg in het Bergerbos op dinsdag 5 oktober het 7e lesuur. Schrijf je snel in want vol = vol! (zie 'Activiteiten' in magister op je computer op laptop. Lessen gaan voor!) 

 

Wat staat er allemaal te gebeuren?

23 augustus

Start nieuwe schooljaar

Op 23 augustus start het nieuwe schooljaar met van 23 t/m 27 augustus de introductieweek voor de brugklassen. Op 24 augustus is de eerste lesdag.
Wij wensen Iedereen een prettige vakantie!