Op de begraafplaats in Bergen liggen 259 geallieerde oorlogsvliegers begraven. Deze mannen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog neergeschoten in Noord-Holland tijdens gevechtsmissies in bezet gebied. Van velen kennen we de naam, maar wie zit er achter deze naam? Is het mogelijk om een gezicht bij de held te vinden?

Yvon Bos Eijssen en Peter Homan benaderden de Berger Scholengemeenschap om gezamenlijk hun plan 'Geef ze een Gezicht' uit te voeren. De afgelopen maanden hebben alle leerlingen uit 3 atheneum gespeurd op internet, geschreven met lokale archieven in het hele Britse Gemenebest en soms contact gekregen met verre verwanten. Dat was geen gemakkelijke opdracht en niet iedereen is het gelukt om een foto te vinden bij de piloot. Vaak is er wel meer informatie over de oorlogsheld bekend geworden. Alles is verzameld op deze website.

Het plan was om op 4 mei tijdens de herdenkingsplechtigheid de gevonden foto's te tonen op de begraafplaats. Helaas is dit door de uitbraak van covid-19 niet mogelijk gebleken. Een impressie is te zien in deze korte documentaire van RTV80. De leerlingen hebben met deze opdracht geproefd aan het doen van historisch onderzoek, dat het meer is dan 'even googelen.' Ze leerden steeds meer over hun gekozen naam, die kwam daardoor dichterbij, werd een persoon, geen naam of nummer uit de geschiedenis. Met het aanwakkeren van hun enthousiasme en het inzien van het offer wat deze mensen hebben gebracht voor onze vrijheid hoopt de BSG het belang van herdenken door te geven aan een volgende generatie.

Wat staat er allemaal te gebeuren?

25 mei

Uitslag schoolexamens examenklassen

4 juni

Uitslag herkansingen