Wat is Programmeren & Design?

De BSG is de enige school in de regio met een profiel Programmeren & Design. Dit is een profiel waarbij leerlingen twee uur in de week op een eigentijdse manier het vak informatica-en designonderwijs krijgen. Afhankelijk van persoonlijke interesse krijg de leerling de kans zich in bepaalde gebieden te specialiseren: programmeren of applicatiedesign. Voorbeelden zijn webdevelopment, programmeren, app design of user experience. Doel van deze Programmeer- en Designklas is om jong ICT- en designtalent in de regio op te sporen en verder te ontwikkelen. Klik hier voor een vlog van Tara en Luna over de Programmeer-en Designklas.

Skill tree

Resultaten leggen de leerlingen vast in een digitaal portfolio. Ze kunnen kiezen uit verschillende modules die ze willen volgen. Er zijn bijvoorbeeld modules voor Python, Linux, Blender, Javascript, UX Design en nog veel meer! Na het afronden van een module kunnen ze een badge krijgen in de skill tree. Een badge is een bewijs dat de leerling die leereenheid goed heeft afgerond. Deze badge wordt toegevoegd aan hun portfolio. Elke badge heeft ook een vervolgbadge waarmee de leerling de mogelijkheid heeft om zich te verdiepen in dat onderdeel.
Daarnaast werken de leerlingen in kleine groepjes aan een project, in de rol van projectmanager, developer of designer. Aan het einde van het project heb je een app gemaakt die zo in de App Store verkocht zou kunnen worden. Ook kun je toewerken naar een certificaat zoals het Google Android developer basics-certificaat.

Voor wie?

Het keuzevak Programmeren & Design is bestemd voor leerlingen die

 • een extra uitdaging nodig hebben en aankunnen

 • leergierig en geïnteresseerd zijn in programmeren, apps, websites en design

 • gemotiveerd zijn en doorzettingsvermogen hebben


Schooljaar 2021/2022 is de Berger Scholengemeenschap gestart met twee Programmeer-en Designklassen. Het lesprogramma is ontworpen in samenwerking met het Metis Montessori Lyceum Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

Kosten

Er zijn geen extra kosten verbonden aan het keuzeprofiel Programmeren & Design. Wel heeft uw zoon of dochter een eigen laptop nodig met meer capaciteiten dan bijvoorbeeld een Chromebook. Klik hier voor meer informatie over de vereisten voor een P&D-laptop.

Folder

Hieronder staat een folder waarin u meer kunt lezen over dit vooruitstrevende en creatieve keuzeprofiel.
Download de folder Programmeren & Design

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure voor de Programmeer & Designklas op de Berger Scholengemeenschap

 1. Oriëntatiefase
  Tijdens de leerlingmiddagen, ouderavond Programmeren & Design en de open dag kun je kijken of het vak Programmeren & Design bij je past
 2. Aanmelding
  Vul samen met je ouders het aanmeldingsformulier in en zet een vinkje bij Programmeren & Design. Schrijf een korte motivatiebrief waarin je onder andere de volgende vragen beantwoordt en voeg die toe aan je aanmeldingsformulier:
  - Waarom kies je voor het vak Programmeren & Design?
  - Wat verwacht je te gaan leren?
  - Heb je al ervaring met programmeren of design?
  - Wat wil je verder nog kwijt?
 3. Definitieve plaatsing
  Als we samen met jou en je ouders hebben vastgesteld dat de Programmeer- en Designklas de juiste keuze voor je is en je geschikt bent voor deze klas, dan hoor je half juni of je bent toegelaten tot het keuzevak Programmeren & Design.