De afdeling atheneum van de BSG heeft de ambitie om het onderwijs op een hoog peil te brengen en te houden en vroegtijdig talenten te herkennen die zich kunnen ontplooien.

Sinds 1 augustus 2019 is de BSG een partner van de Vrije Universiteit in het Pre-University College. Dit houdt o.a. in dat wij per schooljaar tweemaal een aantal leerlingen uit de bovenbouw van het atheneum selecteren, die in het najaar en/of voorjaar vier masterclasses mogen volgen aan de VU in de gebieden alfa, bèta, gamma en Life Sciences. Masterclasses bestaan uit het volgen van colleges, in groepjes onderzoek doen en presenteren. De masterclass wordt afgesloten met een certificaat. De VU en BSG richten zich op gemotiveerde leerlingen die vertrouwd willen raken met de academische context. Het gaat niet alleen om verdieping van kennis, maar ook om verbreding.

Meerwaarde voor onze atheneumleerling

Het VU Pre-University College is voor leerlingen aantrekkelijk om:

 • talenten te ontwikkelen;
 • te ervaren wat een universitaire studie is;
 • een gemotiveerde studiekeuze te kunnen maken;
 • certificaten van de gevolgde activiteiten te halen.

Criteria voor de leerling om mee te doen aan de masterclasses

 • Leerlingen zijn gemotiveerd om het beste uit henzelf en uit de studie te halen. Zij willen leren om te leren.
 • Leerlingen willen graag gestimuleerd en uitgedaagd worden om nieuwe kennis te verwerven.
 • Leerlingen willen tijdens hun opleiding atheneum graag extra vakken volgen.
 • Leerlingen hebben een kritische en nieuwsgierige houding.
 • Leerlingen houden ervan de verbeelding te gebruiken om nieuwe, originele dingen te bedenken.
 • Leerlingen beschikken over een gezonde dosis doorzettingsvermogen.
 • Leerlingen zetten graag hun talenten, kennis en vaardigheden in om ‘de wereld te verbeteren’.
 • Leerlingen houden van samenwerken met andere, gemotiveerde leerlingen.

Selectieprocedure

Indien uw zoon of dochter zich herkent in de criteria voor deelname, kan hij/zij zich opgeven voor de preselectie. Belangrijke aspecten hierbij zijn motivatie en (academisch) kennis- en vaardighedenniveau. De procedure is als volgt:

 1. De leerling stuurt een e-mail naar de PUC- coördinator, waarin hij/zij aangeeft deel te willen nemen aan het Pre-University College. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 2. De leerling schrijft een motivatiebrief, waarin wordt aangegeven waarom hij/zij het PUC als waardevolle aanvulling ziet voor de schoolcarrière op de BSG en waarom de selectiecommissie hem/haar zou moeten selecteren. Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 3. De leerling ontvangt bericht of hij/zij door is naar de volgende ronde: de gespreksronde. De geselecteerde leerlingen voeren een selectiegesprek met de PUC-coördinator, mw. Swanenburg
 4. De leerling ontvangt bericht of hij/zij geselecteerd is voor het Pre-University College.

Hoe ziet het Pre-University College eruit?

Voor leerlingen volgt hier nog een korte omschrijving hoe het Pre-University College eruitziet, verteld door twee leerlingen uit 5 atheneum:

“Een Pre-University College bestaat uit vier masterclasses over een bepaald onderwerp, zo hadden wij Illusies en Waarnemingen. Tijdens deze masterclass hebben wij onderzoek gedaan naar een illusie en onze bevindingen gepresenteerd. Gedurende twee maanden zijn wij vier keer één middag naar de VU geweest. De eerste keer kregen wij een uitleg over illusies en hoe deze nou eigenlijk werken. Wij gingen ook een paar van deze illusies zelf onderzoeken. De masterclass daarna gingen wij zelf een onderzoek bedenken en een stappenplan maken om dit onderzoek ook daadwerkelijk uit te voeren. Thuis hebben wij onze materialen gemaakt en het onderzoek uit gevoerd, dat duurde best wel lang. De derde keer hebben wij onze resultaten verwerkt en geanalyseerd. In de laatste masterclass hebben wij onze onderzoeksresultaten gepresenteerd. Ter afsluiting kreeg iedereen een certificaat. Wij vonden het Pre-University College leuk en leerzaam en het is vooral erg leuk dat je zelf leert hoe je een onderzoek moet doen en dat je deze ook zelf uitvoert. Echt een aanrader om ook een keer te doen!”

Mocht u nog vragen hebben over het Pre-University College of de selectieprocedure, dan kunt u zich wenden tot de Pre-University College-coördinator, Marianne Swanenburg via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Download de VU Pre-University flyer.